Gegarandeerd rendement

Rendement

Rendement

ROI

Garantie

subsidieĀ“s

Rendement

Energie-investeringsaftrek

Rendement

Rendement op investering in LED verlichting
Investeren in het eigen bedrijf gebeurt om uiteenlopende reden. Soms betreft het uitbreiding of verbetering van de productie, soms een profilering door een nieuw of gerenoveerd bedrijfsgebouw. Maar steeds vaker investeren bedrijven in duurzaamheid en energie besparing. Bedrijven willen voorbereidt zijn op de toekomst en niet mee verrast worden door exorbitante vaste lasten. Lasten welke in hoogtijdagen ruim gedragen konden worden maar na de crisis van enkele jaren geleden tot een loden last voor veel bedrijven werden.

De bespaarkant
Lange termijn oplossingen zoals zonnepanelen en warmte pompen zijn goede middelen om de energie rekening onder controle te krijgen. Terug verdientijden van 8 tot 15 jaren behoren zeker tot de mogelijk heden. Toch is het vaak verstandiger om te beginnen aan de bespaar kant. Hoe minder elektriciteit een gebouw gebruik hoe kleiner de zonnepaneel installatie hoeft te zijn. Verder moet u weten dat het rendement van LED verlichting met kop en schouders uitsteekt boven de genoemde energie besparende maatregelen.

Ter illustratie het volgende rekenvoorbeeld

Stel;  u heeft een kantoor of werkplaats met 10 TL buizen. U bent 300 dagen per jaar 10 uren per dag aan het werk. U betaalt een gemiddelde stroomprijs van 6,5 cent, 1,1 cent energie belasting en 1,5 cent transportkosten aan uw netbeheerder. De TL buis verbruikt inclusief het voorschakelapparaat 65 Watt per uur.

U bespaart dus € 109,20 per jaar op het verbruik van 10 TL buizen. Ook bespaart u minimaal 1x het vervangen van alle TL buizen omdat ze stuk gaan. De kosten boeken we onder onderhoud. Bijvoorbeeld 10 x een TL buis van € 5,50 = 55 euro. Met Led buizen hoeft dat niet meer. Dus spaart u ook nog 55 euro aan TL buizen uit over een periode van 4 jaren.

Deze tien TL 10 buizen kosten u per jaar:
10 Buizen x 300 dagen x 10 uren x
9,1 cent = (10x65x300x10)1000 =1950 KWh.
1950 x 9,1 cent = € 177,45 per jaar

De Led buis kost bij Profleds gemiddeld € 27,50. U investeert dus 275 euro minus 55 euro van de TL buizen die u NIET meer hoeft te vervangen = 220 euro.

Als u de TL buis door een LED buis van 25 watt vervangt kost de verlichting u nog maar: = (10x25x300x10)1000 =750 KWh.
750 x 9,1 cent = € 68,25 per jaar.

Over een periode van 4 jaren bespaard u dus € 436,80 terwijl u maar € 220 hoeft te investeren. Dit betekend een rendement van 25% per jaar over een periode van 4 jaren. Zonder risico. En dat in schril contrast tot de 0,8% rente over uw spaargeld of 6% rendement op een risicovolle aandelen portefeuille.

Heeft u dan ook een eigen vermogen in uw bedrijf, eigen vermogen als DGA of een goede relatie bij uw bank. Zet uw geld dan zo snel mogelijk aan het werk en investeer met een gegarandeerd rendement van 25% in uw eigen bedrijf. 

Return on Investment

Return on investment of ROI is de internationale term voor het minder sjieke woord terugverdientijd… Maar het betekend wel hetzelfde; Hoelang duurt het voordat ik de investering die ik doe ook daadwerkelijk heb terug verdient? Het feit dat u dit artikel op deze site leest duidt er waarschijnlijk op dat u overweegt om te gaan investeren in LED verlichting.

Dat kan zijn om uiteenlopende redenen. Een eerste reden kan zijn nieuwbouw of het feit dat uw huidige lichtinstallatie dringend aan vervanging toe is. Armaturen gaan aan de lopende band stuk en de helft is al niet meer te repareren. Op zo’n moment is vervanging de beste investering. Als men dan weet dat Profleds complete LED armaturen kan leveren voor de prijs van conventionele armaturen met T5 gasontlading TL buizen en spaarlampen dan is de ROI niet ze belangrijk. U heeft nieuwe verlichting nodig en LED is dan nu de meest logische stap.

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw armaturen nog in goede staat verkeren maar dat u energie zuinige led bronnen zoals led tubes of halogeen vervangers wilt gaan gebruiken.

Dan is een ROI natuurlijk wel van belang.

Binnen 2 jaar terug verdiend!
Gelet op een gemiddelde stroomprijs voor het MKB van ongeveer 9 cent inclusief belastingen en transport kunt u uw investering al binnen 2 jaren terug verdienen mits uw bedrijfsvoering aan een aantal eisen voldoet. In het geval dat uw bedrijf T8 Tl buizen 8 tot 10 uren per dag heeft branden en uw bedrijf is minsten 300 dagen per jaar actief dan kunt u uw investering al binnen 2 tot 2,5 jaar terug verdienen. Laat u dus een keer vrijblijvend door Profleds informeren naar de mogelijkheden binnen uw bedrijf.

Want een ROI van twee jaren is maar voor weinig bedrijfsmiddelen haalbaar.

Garantie

Garantie is een zekerheid welke men met elkaar afspreek en bij wet geregeld is zodat men minstens twee jaar zorgeloos plezier kan hebben van een aanschaf. Primair is het dan ook aan de leverancier, in dit geval Profleds, om te zorgen voor producten welke van goede kwaliteit zijn zodat er ook aan die garantie voldaan kan worden.

Maar hoeveel zekerheid biedt dat?
Neem bijvoorbeeld een koffiemachine van € 2000 na twee jaar verloopt de garantie. De prijs per kopje is door de vertegenwoordiger bij verkoop gebaseerd op 100.000 kopjes. Maar u gebruikt maar 15.000 kopjes per jaar… als de machine na drie jaar en dus buiten de garantie stuk gaat behaalt u nooit meer de begrote prijs per kopje. Een garantie termijn van minstens 7 jaren zou met zo’n machine gelet op uw gebruik meer op zijn plaats zijn.

Maatwerk in garantie! Dat kan ook.
Wij bekijken van project tot project hoeveel garantie wij u kunnen geven met een minimum van 24 maanden. Telkens gebaseerd op de manier hoe u, net als bij de koffiemachine, de verlichting gebruikt. Duurt het voor langer om de verlichting terug te verdienen omdat bij u de lampen geen drie- maar tweeduizend uren per jaar branden. Dan is uw ROI bepaald op bijvoorbeeld bij drie jaren in plaats van twee. U krijgt dan van Profleds 36 maanden of langer garantie in plaats van de wettelijk vast gestelde 24 maanden. Maatwerk dus!

Uw garantie duurt dus minimaal net zolang totdat u uw investering heeft terug verdiend. U loopt dus als u de Led verlichting via Profleds koopt geen enkel risico.

Maar zoals gezegd in de tweede alinea van dit artikel, Profleds zorgt samen met haar producenten gewoon voor topkwaliteit aan producten zodat u vele jaren zorgeloos kunt genieten van uw LED verlichting en garantie nooit ter sprake hoeft te komen.

Subsidie's

Voor investeringen in LED verlichting geldt – net zoals voor investeringen in andere bedrijfsmiddelen – dat de belastingdienst hiervoor onder bepaalde voorwaarden investeringsaftrek verleent. De investeringsaftrek is een percentage van het investeringsbedrag dat in het betreffende jaar ten laste van de fiscale winst mag worden gebracht. De investeringsaftrek kan de vorm hebben van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, van energie-investeringsaftrek en van milieu-investeringsaftrek.

Kleinschaligheids-investeringsaftrek
De kleinschaligheids-investeringsaftrek geldt voor investeringen in bedrijfsmiddelen voor meer dan
€ 2.300 in een kalenderjaar. De ondernemer die in een jaar voor meer dan € 2.300 investeert, krijgt in beginsel een aftrek van 28% van het investeringsbedrag, tot een maximum van € 15.470. Bij investeringen boven de € 102.311 wordt de aftrek stapsgewijs minder. Bij investeringen boven de
€ 306.931 wordt geen aftrek meer verleend. In beginsel komen hier alle investeringen in LED-verlichting voor in aanmerking. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan samengaan met de energie-investeringsaftrek óf de milieu-investeringsaftrek, niet met beiden

Milieu-investeringsaftrek
Naast de Energielijst is op de website van de RVO ook de Milieulijst te vinden. Voor investeringen die op deze lijst zijn aangewezen als milieu-investeringen geldt de zogenoemde milieu-investeringsaftrek. De hoogte van de aftrek is 13,5%, 27% of 36% (2015), afhankelijk van de categorie waarin de investering valt. Ook hierbij geldt dat het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 (2015) moet zijn. Veel investeringen op de Milieulijst komen ook in aanmerking voor fiscaal aantrekkelijke vervroegde afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Ten aanzien van LED verlichting geldt dat deze in aanmerking komt voor zowel  Milieu-investeringsaftrek als vervroegde (VAMIL) afschrijvingen als deze valt in de categorie van de Lichtvervuilingbeperkende buitenverlichting (bedrijfsmiddelcode F6429) zoals genoemd in de Milieulijst. Investeringen kunnen voor zowel de kleinschaligheids-investerings- als de milieu-investeringsaftrek in aanmerking komen. Milieu-investeringen waarop zowel de kleinschaligheids-investerings- als de milieu-investeringsaftrek van toepassing zijn kunnen zelfs nog voor de vervroegde afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) in aanmerking komen.

Heeft u hierover vragen of wenst u begeleiding bij de aanvraag van een van voornoemde fiscale regelingen, neemt u dan contact op met de fiscalisten van HLB-Van Daal & Partners. Zij zijn telefonisch bereikbaar op 043-8800400 of kijk voor meer informatie op http://www.hlb-van-daal.nl.  

Energie-investeringsaftrek

Wilt u fiscaal voordeel behalen en investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dat kan met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). EIA levert u gemiddeld 13,5% voordeel op.

Daarnaast leveren energiezuinige investeringen u ook een lagere energierekening op. Met deze regeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken duurzaam ondernemen.

Fiscale Aftrek
Fiscale aftrek is mogelijk voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) maar ook voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren.

Energielijst
Met de functie Zoeken in de Energielijst en Milieulijst 2017 zoekt u naar energiezuinige en milieuvriendelijke technieken met fiscaal voordeel. U kunt zoeken op (meerdere) trefwoorden, branches en codes. Wilt u uw product geplaatst hebben op de Energielijst? Dat kan, ieder jaar wordt de Energielijst aangepast. Iedereen kan een voorstel indienen voor de eerstvolgende lijst. Voorstellen kunt u tot 1 september 2017 melden.

Belastingaftrek
U kunt 55,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, boven op uw gebruikelijke afschrijving.

Aanvragen
U dient EIA binnen 3 maanden na het geven van de opdracht aan te vragen.

Budget
Het budget voor 2017 is € 166 miljoen.

Voorwaarden
Er gelden bepaalde voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de EIA.

EIA in de praktijk
Bekijk hoe andere ondernemers voordelig investeerden in energiebesparing met EIA.

Duurzaam ondernemen
Wilt u weten wat er in bepaalde sectoren nog meer mogelijk is? Kijk op de pagina Duurzaam ondernemen.

Download:

Energie Investeringsaftrek - Energielijst 2017 (PDF document | 2,35 MB)

In deze brochure staan alle bedrijfsmiddelen die in 2017 in aanmerking komen voor EIA.

Onze vertrouwde merken:

logo philips
Osram logo
Pharox logo
Verbatim logo
logo CRIUS